fbpx

Kan silver göra dig rik?

Kan du investera i silver och bli rik i framtiden?

Det finns många artiklar ute i omlopp som pratar om att silver kan göra dig rik.

Vi har sett riktlinjer från privata investerare upp till 10 000 kronor per oz eller högre, vilket är 80-90 gånger så högt som dagens pris.

Kollar man däremot på historien så finns det få parametrar som pekar på att silver någonsin skulle kunna nå dessa nivåer.

Silver är en fantastisk värdehållare, som kostar i princip lika mycket idag som det gjorde år 1920, alltså hundra år sedan.

Det är också ett material som används inom en rad områden, bland annat inom läkemedel, elektronik, smycken och fotografi.

Tittar man historiskt har silverpriset aldrig varit högre än 1200 kronor per oz, vilket var i slutet på 70 talet.

Trots att silver används mer idag och att industrin har växt, så bygger mycket uppskattningarna på ett extremt högt guldpris, i kombination med att silver/guld kvoten aldrig varit så stor som idag (dvs mängden silver du kan köpa för samma mängd guld).

Idag finns det ungefär 16 gånger mer silver än guld i världen idag, vilket betyder att ett logisk prisförhållande mellan guld och silver bör ligga på runt 16 grr (istället för runt 100 grr  som idag.

Vissa argumenterar för att om guld går upp 10 gånger sitt värde (oz pris från 15 000kr till 150 000 kronor), så skulle realistiskt silver hoppa på det tåget. Skulle silver dessutom stänga det stora gapet i prisförhållandet till guld så skulle det kunna bli värt över 100 gånger sitt dagliga värde.

Även vid en större värdskris så tror vi inte det förloppet är realistiskt av flera anledningar. Vi ska kolla på ett par av dom nedan.

Vad talar för?
– Medan guld antagligen är undervärderat idag, så är silver ännu mer underrvärderat.
– Den historiska prisskillnaden mellan guld och silver är rekordhög idag.
– Vid silverbrist så behöver fortfarande industrin silver

Vad talar emot?
– Vid en kris så flyr många till guld
– Silver behövs ju dock inom industrin, som ofta i en kris minskar
– Om silver blir för dyrt, finns det risk att industrin börjar använda andra alternativ
– Silverpris till skillnad från guld står ofta i proportion till sitt användande
– Få indikationer att användande ska öka med så stora summor

Ett mer realistiskt scenario är att silver minskar prisgapet till guld som är historiskt högt, och i detta fall är ett riktpris på 1000 kr / oz fortfarande realistiskt.

Att spekulera i så höga prisuppgångar är fortfarande riskabelt, och vi tror att man fortfarande ska se silver som en värdebehållare främst. Om det sedan skulle öka nämnvärt i värde så är det en välkommen bonus.

Med allt detta sagt, så får du självklart formulera dina egna tankar kring detta. Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Tror du att silver kommer gå upp eller ner? Och hur mycket?

Kan silver göra dig rik?

4 svar på ”Kan silver göra dig rik?

  1. Silver har eller kör ett eget race skulle jag som ”amatör” vilja påstå. Jag har sett att om guldet stiger, eller sjunker så kan silvret stå kvar. Jag kan inte se att dessa två metaller påverkar varandra nämnvärt.

    1. Vi håller med om detta. Dock så finns det vissa saker som är intressanta, exempelvis hur de reagerar under finanskriser. När guld oftast går upp, så går silver ner. Dock inte lika mycket som börsen. I korthet tror vi att silver är underskattat idag, och att det kommer att gå upp i värde pga sina värdebehållande egenskaper. Dessa är det som vi använder som riktlinje för våra rekommendationer, att se silver som är värdehållare, istället för något som kan explodera i värde. Precis som du nämner så finns det få sammanband mellan dessa två under ”normala tider”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen