fbpx

Varför blir silver dyrare?

Silver dyrare - Dock historiskt sällan under finanskriser men den senaste veckan har det gått upp 16%, varför?

Silver har blivit dyrare den senaste veckan, trots att många ekonomer, inklusive Amerikanska Centralbanken själva tror att krisen är värre än någonsin. Detta har skapat en orolig marknad. Folk har redan förlorat en hel del av sina sparpengar och pensioner. Vad ska hända härnäst. Denna osäkerhet skapar ju helt andra ekonomiska förutsättningar under kristider. Men silver brukar ju sällan gå uppåt i kristider, tvärtom. Som industrimetall så har silver gått ner under 5 av de senaste 6 större finanskriserna, så vad händer egentligen?

 

Guld blir dyrare under kris och silver blir sällan dyrare
Denna graf visar på hur silverpriset och guldpriset har gått, under de senaste 8 finanskriserna. Guld har gått upp i 6 av 8 fall, medan silver har gått ned i 6 av 8 fall.

Vi kan bara spekulera i varför silver har gått upp så mycket under denna kris, men här är några av våra förklaringar. 

Historisk skillnad mellan guld och silverpris

Trots att det finns 16 gånger så mycket silver i världen som guld, så är gulds pris 100 gånger större än silver. Detta värde är dessutom historiskt högt. Det är en av anledningarna till att folk flockas kring silver idag och priserna går upp. Antingen är silver grovt underskattat. Kanske är guld överskattat. Eller så är båda underskattade. I vilket fall så kommer den kurvan att behöva korrigeras. Den enda möjligheten att silverpriset skulle stanna kvar så pass lågt som idag, är om guld skulle gå ner mot dryga 2500 kronor/oz. Det känns helt oralistiskt i våra ögon. Vi tror därför att silver är underskattat.

Enorma stimulanspaket - Valuta tappar värde

Vi ser större stödpaket än någonsin tidigare. USA har lovat att skjuta till 3 trilljarder dollar till ekonomin. EU kontrade med ett förslag om 500 Miljarder Euro. Det verkar vara en tävling i vem som kan skapa mest pengar på kortast tid. Pengar riskerar därför att både tappa relevans och värde. Hur kan något vara värt någonting om det kan skapas i okontrollerade mängder? Investeringar som silver blir därför mer intressanta, eftersom de används inom industrin dvs, de har ett inneboende värde.  Ett inneboende värde som inte riskerar att raderas ut när alla stödpaket släpps fram. Läs gärna vår artikel som förklarar hur värde är uppbyggt här. När folk får sina sparpengar uppätna av inflation så kommer de söka alternativ. Silver är ett prisvärt och inflationssäkert sätt att spara pengar på vilket blir mer attraktivt i dagens läge. 

Så sammanfattningsvis

Silver brukar inte gå upp under ekonomiskt oroliga tider. I dagens läge tror dom flesta att ekonomin kommer att ta en lång tid att återhämta sig. Rekordstora stödpaket gör valuta svag och riskerar att skapa en stor inflation. Folk flyr till guld som räknas som den klassiska investeringsformen för beskyddande av inflationsvärde. 

Eftersom skillnaden mellan guld och silverpris redan är rekordhög, så tenderar silvret att haka på guldet i den här krisen. Ju mer guld spås att gå upp i oroligheter, ju högre blir prisskillnaden mellan guld och silver. Och ju större skillnad, desto mer prisvärd blir silver som investering i mångas ögon. 

Vi råder självklart till försiktighet med investeringar under dessa kristider. Vi måste ju dock passa på att säga, att det sällan har varit ett  bättre läge än nu, för att investera i ädelmetaller. När valuta tappar relevans så flyr folk till säkra källor. Idag är guld och silver säkrare, för de fyller ett funktionellt värde och kan inte massproduceras. 

Vi hoppas att du tar steget också för att skydda det du jobbat hårt för. Om du har några frågor om hur vi kan hjälpa dig, kommentera nedan så hjälper vi dig. 

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Varför blir silver dyrare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen