fbpx

Stödpaket – Välfärd för de rika

Enorma stödpaket planeras från alla håll, men var kommer alla pengarna ifrån?

Låt oss fråga dig en sak. Vem är det som finanserar Sverige idag? Vem betalar för våra politiker och alla de löften som de ger? Vem finanserar vår sjukvård och skola?

Svaret är ju självklart. Allt detta finanseras med våra skattepengar. Detta i sig är inte någonting dåligt. Vi är alla med och hjälper till att bygga den värld vi vill bo i. 

I krisens spår är det dock många som lider, och lösningen från politiskt håll har varit att skapa olika typer av stödpaket för de drabbade. 

Men om politikernas pengar kommer från oss, och vi inte har pengar att kunna rädda oss själva idag, hur kan vi då skapa stödpaket överhuvudtaget? 

Detta är en välformulerad fråga som tål att tänkas på. När Amerikanska Centralbanken Fed enades om ett nytt stödpaket på 3 trilljoner dollar, så var det inte pengar man hade innan. Tvärtom, man hade redan ett underskott på 4 trilljoner dollar.

Centralbanken behövde faktiskt skapa 3 trilljoner nya dollar för att kunna handla upp olika typer av lån från marknaden för att lätta den ekonomiska bördan.

Detta är definitionen av ett stödpaket, och liknande åtgärder planeras i varje land idag.
Så om folket själva inte står för stödet och staten löser problemet med att skapa mer pengar, vem betalar notan i slutändan? 

 

Amerikanska Centralbankerns skulder
Balansräkningen för den Amerikanska Centralbanken sedan 2003. Som du ser, så enorma mängder valuta skapats sedan början på detta år. Detta får konsekvenser.

Precis som vanligt så är det dom som tagit störst ekonomisk risk, som kommer att räddas med våra skattepengar.

Logiken här blir ganska enkel. Om staten ger mer pengar till folket för att hålla igång ekonomin, eller för att betala tillbaka lån. Då skadar det ekonomin på flera sätt. 

Dels så får ju folk pengar helt gratis utan arbete. Man har därmed inte skapat pengar som genereras från värde, vilket är hela poängen med att ha ett pengarsystem överhuvudtaget. 

I historien så hade vi en bytesekonomi. Du kunde byta fyra kor mot ett hus. Pengar togs fram för att göra det bytet enklare. Ibland behövde man kanske ett hus, men man hade inga kor. Från detta tänk skapades en marknad. 

Men grunden var ju att all byteshandel genererade en vara eller en tjänst. Om alla hade fått gratis pengar från staten, varför skulle du sälja en get för pengar, om du redan hade pengar att betala allt du behövde? 

Pengar tappar snabbt sitt värde i dessa fall och resultatet blir en inflation. Inflation i sin tur gör att priser går upp (eftersom att du behöver ha mer pengar för att köpa samma vara). Men inflationen i sig är ingen bra lösning på en sådan här kris. Men varför?

Jo, Inflation är som ett lån från framtiden. När valuta tappar i värde över tid, så minskar våran köpkraft och vi får mindre för våra sparade pengar. Det blir en slagt skatt för alla som varit försiktiga och sparsamma med sin ekonomi.

De stora vinnarna blir ju folk som tog stora ekonomiska risker innan. Deras lån blir ju i princip återbetalda automatiskt.​

man pratar i telefon om stödpaket

Och som så många gånger förr så är det folket som får betala slutnotan för ett ekonomiskt system som är byggt att gynna de som redan har pengar, eller de som är villiga att ta stora ekonomiska risker för att tjäna mera.

Det är ekonomiskt osunt och lägger en enorm ekonomisk börda på våra barns framtid. 

Idag har det blivit viktigare än någonsin att förstå värdet av valuta och riktiga pengar. För en djupare inblick i ämnet rekommenderar vi att du läser våra artiklar om ekonomi. Bland annat denna, som handlar om skillnader mellan pengar och valuta. 

Dina sparpengar är i farozonen när enorma stödpaket rullar in över världen. Som vanligt så rekommenderar vi att du tittar på alternativa investeringar, framförallt av värdebehållare. Dessa ser till att du kan skörda och spara frukterna av ditt hårda arbete över tid. 

Framförallt Guld och Silver har visat sig vara fantastiska värdehållare över tid, som skyddar dina tillgångar mot inflation och andra gömda skatter på folket. 

Låt oss veta om du har några frågor nedan

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Stödpaket – Välfärd för de rika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen