fbpx

Guld kan inte gå upp i pris

Om du söker efter guldpris idag så kommer det att stå att ett Oz guld kostar 17000 kronor. Det stämmer dock inte. Guld har inget pris. Guld kan inte gå upp i pris. Värdet på guld kan inte heller det förändras.

Världens dyraste frimärke kommer från Franska Gyana och tillverkades år 1856. Det uppskattade priset upgår till häpnadsveckande 100 miljoner kronor.

Men hur kommer det sig att en liten pappersbit med text på kan säljas för så enormt stora summor? Jo, allt ligger ju självklart i samlarvärdet. 

Detta frimärke finns endast i ett exemplar i hela världen. Låt oss leka med tanken att det istället fanns två. Skulle priset på frimärket fortfarande vara 100 miljoner? 

Nej givetvis inte. Det är ju just den begränsade åtkomsten som ger det höga priset. Men hur kommer det sig att vi pratar om frimärken och inte guld?

Så tillbaka till ädelmetaller. Exemplet ovan demonstrerar egentligen bara definitionen av värde. Bara för att guld kan köpas för 17 000 kronor idag, betyder inte att värdet på guld är 17 000 kronor. Detta är mycket viktigt att komma ihåg. 

De flesta valutor idag (svenska kronor inkluderat) är inte fysiska kronor, utan digitala kronor. Riksbanken uppskattar att endast 2-3% av alla sveriges kronor är sedlar och mynt.

Medan guld finns i en mycket begränsad mängd, och kan dessutom inte återskapas så är digitala valutor i princip det omvända. De finns i obegränsad mängd och de går att skapa. 

Med samma princip som ovan med frimärket, så börjar man se ett mönster. Om det går 100 miljoner enkronor på ett frimärke av papper, vad säger det om värdet på våra kronor idag?

 

Eller med andra ord. Om guld kostar mer än tidigare, är det inte på grund av att guld har blivit dyrare. Guld kan inte gå upp i pris. Guld är ju guld precis som innan. Det betyder endast att valuta har tappat i värde.

Istället för att säga: Oj vad vad guld har blivit dyrt. Så kan du tänka: Oj, förut behövde jag 5000 kronor för att köpa ett oz guld. Idag behöver jag 15 000 kronor. Mina pengar har verkligen tappat i värde. 

För när du köper fysiska tillgångar är det ju precis detta som har hänt. Någonting har tappat i värde. Du får mindre för dina pengar än innan. 

En stor tacka guld
Guld kan inte gå upp i pris. Guld har inget pris. Det har ett konstant värde.

Varför är detta viktigt? 

Jo, för att vi får inte lära oss idag hur vårat ekonomiska system är uppbyggt. De flesta tror att inflation betyder att priserna ökar i samhället. Och att våra löner ökar samtidigt. 

Men få förstår att alla pengar du jobbar för tappar i värde direkt efter löning. 2% per år kan låta lite, men det halverar värdet på dina sparpengar på 35 år. 

Från vi var barn har vi lärt oss att man ska spara pengar. ”Den som spar han har”. Men så fungerar det inte idag. ”Den som spar han har inte pengar kvar.”

Att investera i exempelvis guld är smart, för det är ett sätt att överföra värdet av det jobb vi gjort till något som inte tappar värde över tid. Men den här kursen handlar inte om varför du ska investera i guld. Vi har bara nämnt guld som en princip för att göra ett exempel. 

Men du måste börja tänka om vad är värde, hur och var placerar du dina pengar för att spara på riktigt.

Om du köpte en bil för 100 år sedan så skulle den kosta 2% av vad den gör idag. Skulle du istället betala bilens pris med guld så skulle det kosta exakt lika många gram idag, som det gjorde för 100 år sedan.

Vi säger det en gång till. Guld kan inte gå upp i pris. Guld har inget pris. Det har ett konstant värde som inte förändras över tid. 

Läs det exemplet ovan ett par gånger, tänk efter och låt det sjunka in.

Vem lurar egentligen vem i dagens samhälle, och på vilken sida vill du stå? 

Om du vill veta mer än värde kan du läsa denna artikel

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Guld kan inte gå upp i pris

3 svar på ”Guld kan inte gå upp i pris

  1. Wow, fantastic weblog format! How long have you been running a blog
    for? you made running a blog look easy. The full glance of your site is great, as
    neatly as the content! You can see similar here e-commerce

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen