fbpx

Tillväxtmål – Varför har vi det?

Kina slopar sitt tillväxtmål för första gången på 30 år

Analytikers förväntan på Kina har legat på omkring 6% tillväxt per år. Dock i år så slopas målet helt, och ekonomin beräknas istället krympa med 6.3%.

Experter inklusive Robert Bergqvist chefsekonom på SEB, ser en fara i detta eftersom Kina är den drivande motorn i världsekonomin. Hela artikeln kan läsas här

6% tillväxt kanske inte verkar extremt mycket, men bryter vi ner siffrorna lite så ser vi att ett tillväxtmål på 6% förutsätter att ekonomin dubblar i storlek var 12:e år. 

Världen idag står för många svåra utmaningar. Ökande temperaturer, ökande befolkning som behöver mat och råvaror blir svårare att bryta kostnadseffektivt.

För varje år har vi svårare att nå högre tillväxt, för att resurserna på jorden är begränsade men våra tillväxtmål är oändliga. 

Ännu viktigare, har vi också ett ekonomiskt system som bygger på en oändlig tillväxt. Vi har kommit till den punkten att till och med en svag tillväxt under ett par år skulle få enorma konsekvenser på ekonomin och alla människor.

Det är inte många som tänker på just effekten av tillväxt per år, även populärt kallat ”ränta på ränta effekten”. När du dubblar din tillväxt vad 12:e år, betyder ju det också att allt måste dubblas var 12:e år. 

Resurser som skog, järn och olja, som används i produktion, måste alltså brytas i dubbel så stora mängder för var 12:e år. 

 

För att förtydliga detta. Var 12:e år måste vi hitta och använda lika mycket skog, metall och olja som vi använt totalt genom hela historien. Med tiden blir det en ohållbar kalkyl med katastrofala följder.

Tillväxtmål är som en balong som flyger mot himlen

Så varför har vi ett tillväxtmål överhuvudtaget? Det kommer ju aldrig att kunna hålla, och vid en tidpunkt så måste vi komma på ett nytt system som är hållbart för människor, även när ekonomin inte kan fortsätta att växa. 

Jo, ett tillväxtmål hjälper ju ekonomin, det hjälper också folk att bli rika, få ett bättre liv, och skapar tekniska innovationer som hjälper människor till ett bättre liv.

Allt detta är positivt, men om det långsiktiga målet inte är nåbart, så riskerar vi att skapa en framtid som inte är levnadsbar för våra barn. 

I korthet, dagens ekonomiska system lånar från kommande generationer. Låga räntor, många lån, tillsammans med inflationsmål skapar en börda på framtiden. Våra sparpengar blir värdelösa, vi kan inte betala tillbaka våra lån, och klyftor mellan rika och fattiga växer. 

Vi tror på ett hållbart ekonomiskt system där pengar innebär ett värde som är konstant. Så folk kan välja om de vill konsumera eller spara. Det skapar en långsammare men mer stabil tillväxt.

Det finns bara en sak som är konstant idag. Det är ett samhälle byggt på skulder, där lån är billigt och sparande är dyrt. Effekten av detta blir en marknad där folk tycks ha mer pengar än vad de egentligen har, priser som drivs upp och skapar bubblor. 

Och var 10:e år ungefär spricker marknaden, bubblor spricker och vanliga människor tappar sina tillgångar. Stater och riksbanker trycker nya pengar för att försöka stimulera igång ekonomin, med inflation som följd. 

Vanliga människor påverkas av inflation som äter upp deras besparingar, men det räcker inte. Många stora företag går omkull, och eftersom de har viktiga samhällsfunktioner (såsom banker) så går staten in och räddar dom med våra skattepengar. 

Företag som tog miljarder från folket, får nu tillbaka pengarna via en slags skatt på medborgarna. Ekonomin kickar igång igen, och samma process repeterar sig om och om igen. 

Du som svensk medborgare kan hjälpa till att skapa ett ekonomiskt system som bygger på trygghet och långsiktighet, genom att investera i guld, silver, bitcoin och annat som är utanför banksystemet. 

Våra skattepengar ska inte gå till företag som tagit för stora risker, eller för att låna pengar från kommande generationer. 

Pengar ska förbli vad det var skapat till. Ett sätt att göra byteshandel enklare mellan vanliga människor. Pengar i sig är ingenting ont, men vårt ekonomiska system har förvandlat pengar, till ett  verktyg som gynnar få människor idag. Låt oss ändra det!

 

Vi behöver
din hjälp

Goda råd är dyra, men vi jobbar gratis. Vill du ge oss en hjälpande hand, stödja vänner och familj eller kanske till och med donera en slant?

Som tur är finns det massor du kan göra, klicka vidare för att se alla alternativ. Tack på förhand! 

Tillväxtmål – Varför har vi det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen