fbpx

Banken har slut på pengar

Är det sant att banken har slut på pengar? Nja, inte riktigt. De har faktiskt inga pengar alls. Eller snarare så behöver de inte ha pengar längre, för att skapa nya. Låter det Krånligt? Vad bra, låt oss förklara

Vi har ganska flitigt propagerat på Folkets Pengar över bankernas omoraliska makt, och hur pengar skapas genom utlåning.

I korthet går det till ungefär så här: De flesta nya pengar skapas idag av privata banker genom utlåning tex. Bolån. När du går till banken och lånar pengar, så lånar du faktiskt inte pengar från någon annans insättning. Banker skapar istället helt nya pengar i ett datorsystem, tillsammans med ett skuldebrev där det står att du lovar att betala tillbaka hela beloppet plus ränta. 

Detta är välkänt inom bankvärlden och ingenting ovanligt. Du kan till och med hitta informationen tillgängligt på Riksbankens hemsida. Se videon nedan som är skapad av riksbanken själva. Vid tiden 2:50 så förklarar de precis detta. 

Men om bankerna kan skapa helt nya pengar genom att ge ut lån, och dessutom tjäna ännu mer pengar på det. Finns det inte en risk att bankerna lånar ut mer än dom borde för att öka sin vinst? (de är ju trots allt börshandlade privata bolag som drivs av vinster)

Hittils har det funnits krav på kapital från bankerna. Det betyder i korthet att bankerna behöver ha en viss täckning av riktigt kapital för att låna ut pengar. 

Detta krav har ändrats lite med tiden. I vissa länder ligger den på omkring 5-10%, vilket betyder att bankerna behöver ha 1 kronas täckning för varje 10 kronor man lånar ut.

Det kan låta lite, men detta är i flesta fall tillräckligt för en bank för att klara sig under en kris. Så länge inte 10% av sina kunder tar ut sina sparpengar samtidigt, för då får banken slut på pengar och går omkull. 

Vi ser självklart allt detta som djupt problematiskt och omoraliskt. Kapitaltäckningskrav gör det dock lite bättre. Man kan inte få slut på pengar.

Bankerna kan inte bara skapa pengar ur tomma intet och dessutom tjäna pengar på det. De måste i alla fall ha lite sparkapital för att tillåtas göra det……fram tills idag

Från och med slutet av Mars så slopar USA kapitalkrav på alla sina banker

Det betyder att en privat bank idag kan skapa helt nya pengar genom utlåning. Kräva ränta på det utlånade beloppet. Och man behöver inte ha en enda krona i sina egna valv för att säkra lånet.

Detta är en skrämmande utveckling med potentiellt katastrofala följder, men det sätter också fokus på något helt annat. Bankernas roll i samhället.

Historiskt sätt har en banks uppgift varit att lagra folks sparade pengar (till ränta), och ge lån till folk som behöver investera sina pengar i något som kan bygga värde (exempelvis ett företag eller husbygge). Bankerna har kunnat tjäna pengar genom att ta en väl avvägd risk i något som kan skapa mervärde. Bankernas roll har även varit att sköta betaltransaktioner och betalningar mellan människor.

Idag får du ingen ränta när du sätter in pengar på ett sparkonto. Banken lagrar inga pengar i sina valv, för de behöver inte ens ha pengar längre för att låna ut. De kan dessutom ge lån till vem som helst, för vad har banken förlorat om denne inte kan betala tillbaka? Ingenting.
Vi behöver dessutom inte längre banker för att skicka pengar mellan oss. Digitala valutor såsom ripple och bitcoin sköter detta utmärkt utan bankernas inblanding.

 

Ett barn som leker bank kan aldrig få slut på pengar
Ett barn leker bank med papperspengar och mynt. Och det är precis vad bankerna har blivit. En lek. Pengarna finns inte längre. De skrivs för hand på ett par papper. Och när banken har slut på pengar så tar man ett par papper till, klipper till dom och skriver fler siffror. Allt detta har blivit ett spel, och precis som alla spel så finns det vinnare och förlorare.

Håller bankerna på att tappa sin funktion i samhället? Eller är det så mäktiga att de kan göra precis vad de vill. Detta är inte längre en lek. Någonting är sjukt i det samhälle vi har byggt, och folk kommer långsamt samman och vill göra någonting åt det. 

Genom att behålla dina pengar inom banksystemet så uppmuntrar du denna värld att fortsätta. Genom att använda alternativ utanför system så hjälper du till att skapa en rättvis värld. 

Om du känner dig missgynnad av det ekonomiska system vi har idag, eller tror att andra far illa, så vill vi ha dig på vår sida. Låt oss tillsammans ändra detta, dag för dag

Dela med familj och vänner. Idag så skriver vi historia!

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Banken har slut på pengar

22 svar på ”Banken har slut på pengar

  1. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break.
    I really like the information you provide here and
    can’t wait to take a look when I get home. I’m
    surprised at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m
    not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great blog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen