fbpx

Platinamynt – Det vita guldet

platinamynt eller platinatacka

Platina skulle kunna kallas det vita guldet eller silver på steroider. Här ska vi in på närmare varför det är en kanonbra investering.

Precis som silver är platina en industrimetall. Om du inte känner till det uttrycket rekommenderar vi först att du läser denna artikel

Industrimetaller går ofta upp i pris när det är högkunjunktur. Dvs när industrier behöver metaller för produktion. Under oroliga tider, ekonomiska kriser och liknande går metaller som platina oftast ner. 

Idag används ungefär 5-10% av platina till smycken eller investering. Det resterande går till industrin och främst bilindustrin. Platina är en utmärkt katalysator som renar avgaser. 

Priset på platina är mycket svårbestämt. Metallen är ovanligare än guld och extremt sällsynt. Men bilindustrin rör sig mot elbilar vilket inte behöver rena avgaser. Platinas framtid händer därmed på nya användningsområden.

Platina blir alltmer populärt i smycken. Till skillnad från silver så oxiderar det inte med luften. Det är dessutom mycket hårt, glänsande och något tyngre. Ett platinamynt är en riktigt vacker syn.

I dagens läge så är platina billigare än guld trots att det finns i mindre mängd. Men man kan argumentera för att det är minst lika exklusivt.

Silver är en perfekt investering i mindre kvantiteter. När man börjar komma upp i högre volymer så blir silver tungt och relativt dyrt att lagra. 

Här kan nämnas att 150 000 kronor silver väger nästan 25kg. I mycket högre volymer så tar det en del plats hemma. 

Platina däremot fyller i många fall liknande funktion. Det håller värde med tiden och tenderar till att bli billigare under finanskriser. Detta gör det till en bra investering eftersom man kan köpa på sig under lågkonjunkturer och sälja av under högkonjukturer. Det tar dessuom mycket mindre plants. 150 000 kronor i platina väger endast 350 gram eller rymt i mängden 35st platinamynt. 

Vi tror att platina till stor del kan ersätta silver för folk som har mycket pengar att lägga på industrimetaller och som har begränsat med plats hemma. 

Dessutom tror vi framtiden för platina är i smyckesindustrin, vilket kan göra det till en mer stabil investering likt guld. Idag investeras endast 5-10% av platina, men om detta ändras i framtiden till 40-50% så kan platina bli mer likt guld i sina egenskaper.

Det ser ut som platina kan bli det vita guldet i framtiden. Men inte bara det, det kan dessutom bli en perfekt kompromiss mellan investering och industrimetall. En metall som behåller värde i alla konjukturer.

Detta kanske är spekulativt, men vi tror att det finns mycket potential i platina som investering idag. Priserna är väldigt billiga och metallen har visat sig vara en bra värdehållare över tid. Vi tror dessutom att dess exklusivitet kan vinna pris med tiden. 

Om industrin inte längre behöver platina i samma utsträkning som innan så kommer den antagligen brytas i ännu mindre kvantiteter än idag. Detta kommer med största sannorlikhet att öka priset ännu mer. Platinamynt är redan en populär investering.

Det är inte bara förfrågan som styr priset på ädelmetaller. Även tillgängligheten är viktig. Platina bryts i extremt små kvantiteter idag, och nästan all gruvverksamhet är i Sydafrika. Det tas mycket mindre platina från jorden än guld idag, trots detta är guldpriset 50% högre. 

Allt detta i kombination tror vi gör platina till en mycket attraktiv investering idag. Få vet vad framtiden håller för denna ädelmetall. Men vi är säkra på att fler användningsområden kommer att skapas. Platinamynt är redan en ganska populär investering.

Precis som guld som inte används så mycket i industrin har platina även potentialen att bli den vita investeringsmetallen för de som värdesätter små volymer och ett högre pris. Dessa investerare kan se till att tjäna pengar både i uppgång (platina) och i nedgång (guld).

Dessa två tillsammans kan bli en vacker kombination för en investerare. Platina finns i platinamynt eller tacka för investering. 

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Platinamynt – Det vita guldet

5 svar på ”Platinamynt – Det vita guldet

  1. Wow, amazing blog structure! How lengthy have you ever been running
    a blog for? you made running a blog glance easy. The overall glance of your
    website is fantastic, let alone the content! You can see similar here ecommerce

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen