fbpx

Minusränta – Vad är det?

En man lockar folket med minusränta

Att kunna låna pengar gratis känns ju fantastiskt, men någonstans betalar någon priset för detta. Minusränta är långt ifrån gratis.

Låt oss ta några steg tillbaka och fråga oss: Vad är egentligen en minusränta? Jo, när bankerna lånar pengar av riksbanken, så får de låna till en ränta, den så kallade reporäntan.

Man kan säga att reporäntan är ett slags politiskt verktyg för att styra hur lönsamt eller kostsamt det är att ta lån. Ett billigt lån gör det lättare för folk och företag att låna pengar, vilket i sin tur resulterar i en snabbare växande tillväxt och ekonomi.

Om tillväxten är för stark (med rusande priser och marknadsbubblor) så kan riksbanken höja räntan. Det resulterar i dyrare lån, och folk tenderar istället att spara sina pengar.

Om reporäntan exempelvis är 2%, så får bankerna låna pengar till en 2% ränta. Det betyder exempelvis att ditt bolån kommer att ligga över 2% om banken vill göra en vinst.

Minusränta betyder därmed att banker kan låna pengar av riksbanken till en negativ ränta. Så de behöver betala tillbaka mindre än vad de har lånat. 

Detta kan även leda till att bankerna kan erbjuda låga räntor nära noll. I vissa fall till och med billigare. Men det betyder också att det kostar pengar för banken att hålla pengar.

 

För ett par månader sedan skrev danska banker historia genom att erbjuda lån till negativ ränta. Det betyder att exempelvis ett bolån skulle bli billigare med tiden. Om du lånade 100 000 så behövde du bara betala tillbaka 95 000 tre år senare.

Den mest uppenbara förlusten med minusränta blir ju folk som sparar. När det är billigare att låna ut än att hålla pengar, så minskar ju sparräntan på ditt sparkonto till noll. I vissa fall får folk till och med betala för att ha pengarna på banken!

 I dessa tider är det förstårligt varför vissa länder väljer negativa räntor. Med en ekonomi som bromsat in, behöver man alla verktyg man kan få för att starta ekonomin igen.

Detta skapar i sin tur inflation som gör varor billigare till export. Tanken är att detta ska hjälpa landet tillbaka igen.

Ett låta folk ta extremt billiga lån är ett sätt att få folk att börja spendera igen. Men till vilka risker?

Som nämnt tidigare så är kanske inflationen den största risken. Det urholkar värdet på dina sparpengar och ger dina pengar mindre köpkraft utomlands.

I bästa fall kan man hålla inflationen på rimliga nivåer, men det finns också en risk. Lyckas man inte få kontroll på inflationen så kan den resultera i en megainflation. Detta har hänt flera gånger i historien bland annat i Tyskland och Zimbabwe. 

I den här artikeln kan du läsa mer om vad som hände när Zimbabwe när de fick en inflation på nära 80 miljarder procent i månaden!

 

minusränta ledde till inflation i afrika
En man i Zimbabwe går och handlar med en skottkärra pengar (valuta). Inflationen urholkade värdet på pengar tills det inte fanns något kvar.

Allt detta görs för att hålla upp en orealistiskt hög tillväxt som blivit vardag i vårt samhälle. Det är inte längre nog med en växande ekonomi. En långsamt växande ekonomi kan resultera i en katastrof för världen med hög arbetslöshet och fattigdom som följd.

Det stora problemet är inte de tillfälliga åtgärderna vi ser idag. Det är hur kollosalt sårbart och kortsiktigt vårt ekonomiska system är.

Att fylla på massa pengar i samhället kan verka som en bra ide för att hålla igång konsumptionen, men vad är baksidan av allt detta?

Hur kommer en värld se ut, där det är en smartare investering att låna pengar till en platt-tv än att spara pengar på ett bankkonto?

Jo, i princip det vi ser idag. Folk jobbar mer, längre och mer effektivt. Vi jagas av ett gigantiskt skuldberg som vi aldrig kan betala tillbaka. Det är en cancer som breder ut sig i samhället och den kommer inte att stanna fören vi sätter andra mål.

Minusränta eller negativa räntor är ett exempel på mycket som är fel i samhället. Sist vi hade en negativ räntespiral så skapade det oroligheter och till och med krig. 

Skydda dig själv och dina sparpengar under dessa tider. Vi hjälper dig med värdebevarande investeringar och hoppas du följer med på vår resa för att ändra detta sjuka system.

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Minusränta – Vad är det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen