fbpx

Swedbank vägrar ge ut kontanter

Kolla här. Ett 10min långt klipp där en man i Sverige försöker få ut sina egna sparpengar från Swedbank. Det går inte riktigt så han hade tänkt sig.

Swedbank i detta exempel vägrar ge honom kontant från hans sparkonto. Dvs, han är inte tillåten att ta ut sina egna pengar i kontakter. 

Det finns två anledningar till detta. Dels har inte banken sedlar till alla för att ta ut. Faktum är att endast 1-2% av alla pengar i Sverige är fysiska sedlar och mynt. Om endast ett fåtal människor vill ta ut sina tillgångar i fysiska pengar så finns det inte tillräckligt mycket, inte ens vid beställning. 

En annan anledning är kapitaltäckningskraven. För en månad sedan i USA så slopades kapitaltäckningskraven helt. Bankerna kunde nu låna ut pengar helt utan att ha uppbackning av fysiska insatta pengar. 

Det kan låta konstigt att en bank inte kan ge dig dina pengar eller tillgångar, men svaret är ganska enkelt. De har inte dina pengar från början.

De flesta pengar skapas idag när banker lånar ut pengar. Vi går igenom det mer i detalj i den här artikeln som förklarar hur pengar skapas. Det ger delvis en förklaring till varför banken inte har pengar att ge ut i kontanter.

Detta är djupt oroande. Folk inser att kronor har blivit en värdelös luftvaluta, som dessutom tappar värde med tiden. Men att inte ens kunna få ut sina egna tillgångar är skandal. 

I videon så föreslås att fler folk borde ta ut sina kontanter för att sätta press på bankerna att backa upp sitt kapital. Problemet är att kontakter ges ut av Riksbanken och att mängden kontanter i samhället styrs av dem. 

Vi skulle säkert på sikt kunna öka den mängden, genom att folk efterfrågar mer papperspengar. Men skulle vi lösa några problem den vägen? 

Bankerna har i en sådan situation fortfarande makten på sin sida. Vi behöver fortfarande banker för att hantera dessa pengar, dessutom så tappar de värde med tiden genom inflation (för närvarande 2% per år). 

 

Så hur minskar vi bankernas makt genom våra tillgångar?

Vi har ett stort problem idag. Ett problem som är större än bankerna själva. Och det är problemet med inflation. När vi gör lån billigare för att främja tillväxt så gör vi sparande dyrare. 

Vi vill gärna att bankerna ska kunna backa upp våra tillgångar i fysiskt värde, men systemet är designat annorlunda. De största kapitalet hos bankerna är ju skulder som är skapade av lån. 

Att ta upp fysiska sedlar kan säkert sätta press på bankerna, men tyvärr står vi själva som förlorare, eftersom värdet på sedlarna försvinner. 

Det mest effektiva sättet att minska en banks makt och inflytande är därför att investera dina bankpengar i en värdebevarare.

Du har nu minskat bankens fysiska tillgångar (dina insatta pengar) vilket gör att bankerna tvingas minska sin utlåning. Detta begränsar bankens vinster. 

Du själv är vinnare, eftersom du nu har en värdebevarare som låser värdet och skyddar dina sparpengar mot inflation. 

Så egentligen en win-win. Bankens makt minskar och din makt ökar. Precis det som vi kämpar för idag. 

För att gå tillbaka till det klassiska gamla exemplet om värdehållare. 

För 100 år sedan kostade ett kilo Silver exakt samma som det gör idag (justerat för inflation). Hade du istället sparat kronor i 100 år så hade de varit värda motsvarande 5 kronor idag. Dvs en minskning av 95% i värde!

Värdebevarare borde inte vara något konstigt i dagens samhället, framförallt där inflation äter dina sparpengar och bankerna lever på låneräntor. 

Bankerna idag: Du får ingen sparränta på dina pengar. Du kan inte få ut dina pengar när du behöver dom. Dom tappar värde för varje år. Och vi tar betalt när du lånar pengar av oss. 

Hur dåliga vilkor måste vi ha i en bank innan vi väljer en annan väg?

 

Swedbank kontantfritt bank

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Swedbank vägrar ge ut kontanter

4 svar på ”Swedbank vägrar ge ut kontanter

 1. Svenska banker missar aldrig tillfälle nu för tiden att trakassera sina kunder. Allra värst är garanterad Nordea som har spärrat mitt sparkonto som straff för vägran att delta i enkäten ”Vi vill lära känna våra kunder” och som gick ut på att berätta om sina framtidsplaner hur mycket kontanter samt i vilket syfte planerar man som deras kund att hantera i framtiden.
  .
  Om jag deponerar mina pengar hos en bank då ingår jag ett affärsavtal och är absolut inte intresserad av att bli kompis med dom. Ännu mindre att under hot och utpressning diskutera med dom mitt privatliv!
  .
  Vid ett annat tillfället, så begärde en oförskämd fjant i bankpersonalen, att jag skulle lägga fram bevis på vad jag tänker använda mina egna pengar till!
  .
  Vid vägran skulle min kontantuttag betraktas som penningtvätt.
  .
  Om man sätter in kontanter på sitt bankkonto, då har man all rätt till att även få sin utbetalning i rena kontanter. Att banker nu för tiden saknar kontanter i sitt operativa system är absolut inte kundens problem. Dessutom anser jag att banken har skyldighet till att informera sina kunder om att vi tar visserligen gärna emot din kontantinsättning, men räkna inte med att få denna tillbaka. Utan denna ”varudeklaration” gör sig banken klart skyldig till ett grovt bedrägeri.
  .
  Borta är tydligen den gamla goda tiden då banken stod som symbol för trygghet och pålitlighet i hantering av sina kunder anlitade besparingar. Idag agerar hela bankväsendet rövare och värsta bedragare.
  .
  T.o.m. under kommunisttiden i det gamla öststatsblocket kunde man få ut alla sina besparingar både i kontanter och dessutom på stående fot.

  1. Vi håller med Eva, de pengar du har på banken är inte dina egna. Jag rekommenderar att du läser artikeln ”bli din egen bank”. Det beskriver ganska bra fördelarna med att flytta sina besparingar utanför bankväsendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen