
Banker lockar oss ofta att spara våra pengar. Avanza sparkonto och andra alternativ kan verka rimliga, men är det verkligen så bra?
Svenskar hade i början av året nästan 1800 miljarder kronor insatta på sparkonton i någon av landets banker. Konton som i de flesta fall inte ger någon ränta alls.
Det betyder också att vi tappar 36 miljarder kronor i värde pga inflation varje år!
Detta handlar dock inte om intresse eller okunskap. De flesta vet inte vad dom ska göra med pengarna istället. Börsen kan kännas svår och krånglig för någon som inte är insatt. Så vad gör man istället med pengarna?
Flytta pengarna till andra banker, exempelvis Avanza Sparkonto är ett bättre alternativ. Räntan är dock fortfarande så pass låg att dina pengar tappar värde.
Inflationen kan verka liten på 2% per år, men det betyder i realitieten att värdet på dina pengar halveras på bara 35 år. Det är ungefär den tidsram många pensionssparar på.
Så hur kommer det sig att vi är så låsta till just sparkonton?
Vi tror att det har med psykologin att göra. Vi har lärt oss att ”den som spar han har” och applicerar samma tänkande på valuta. Tyvärr så gäller detta inte längre.
"Den som spar, har inget kvar"
Till dig som är intresserad och har intresse så rekommenderar vi att du lär dig mer om investeringar i fonder och börser. Det genererar ofta mest pengar på sikt.
Om du inte vill utsätta dig för risker, framförallt på dina sparade pengar innan pension. Eller för dig som bara vill ersätta ditt sparkonto med annan sparform så rekommenderar vi att du använder dig av värdebevarare som sparform.
Värdebevarare kan vara olika saker, men ädelmetaller såsom guld och silver är de värdebevarare som har varit mest stabila över tid.
Låter detta krångligt också? Nej inte alls. Du köper ju faktiskt inte guld och silver. Du växlar dina sparpengar mot något som faktiskt behåller sitt värde över tid.
Ett kort exempel för att demonsterera detta. Tänk dig att du köpt 100 gram guld, silver eller sparat motsvarande pengar på sparkonto sedan år 2000.
Värdeutvecklingen för dessa har sett ut så här:
Sparkonto utan ränta:
Då: 9200 kronor
Idag: 7360 kronor
Förändring: -20%
Guld (100g):
Då: 9200 kronor
Idag: 48 711 kronor
Förändring: 530%
Silver (100g):
Då: 175 kronor
Idag: 505 kronor
Förändring: 288%
Till och med jämfört med börsen så är det en kraftig utveckling för ädelmetaller. Men frågan som vi ställer oss är ännu viktigare. Om du kollar på exemplet ovan, varför har du fortfarande pengar på ett sparkonto?
Ett sparkonto är inte ett konto som borde användas för sparande
Om vi tar bort den spekulativa biten i ädelmetaller dvs. folk som köper guld och silver för att tjäna pengar på det, så bör de främst ses som värdebehållare.
Silver exempelvis har inte alltid gått upp 288% var 20:e år. Däremot har de hållt värde jämfört med inflation de senaste 100 åren. Guld har ökat kraftigt i värde de senaste 100 åren.
Vare sig om du tar dina sparpengar till börsen eller ädelmetaller, så måste du undvika sparkonton till varje pris. De ger bankerna kapital för att fortsätta utöva sin makt, och det ger dig ingenting tillbaka.
Det som många inte vet heller är att när du sätter in pengarna i en bank, så äger du faktiskt inte längre dessa pengar. Det står skrivet i det kontrakt du skriver med banken.
Utlåningen till banken utökar deras kapital och fungerar inte på samma sätt som när du lånar pengar av banken.
Men varför skulle du ens någonsin vilja låna ut dina egna pengar till en bank mot förlust?
Bli medlem anonymt
Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?
Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!
Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt.
