fbpx

Sveriges Ekonomiska Coronastrategi

Sverige Coronastrategi

Sverige är en liten ekonomi. Sveriges Coronastrategi har också varit annorlunda mot de flesta andra länder. Men varför?

Sverige har stått i rampljuset gällande sin coronastrategi. Först hyllad, men efter ett tag har man blivit världens hackkyckling. Man har kritiserats hårt även i utländs press för att ha satt ekonomin före människoliv. Men är det verkligen så enkelt?

Den delen som många missar är att Sverige är en liten självförsörande ekonomi. Vi har dessutom vår egen valuta att ta hand om. 

När Europeiska centralbanken beslutade sig att gå in med rekordstora 8000 miljarder Euro för att stödja ekonomin, så var Sverige tvungna att göra ett val.

Vi behövde antingen be vår egen riksbank att göra liknande rekordåtergärder. Eller att ännu en gång välja en annan Coronastrategi. Man valde att inte genomföra liknande åtgärder. 

Beslutet kan tyckas verka konstigt, men har faktiskt varit ett hedransvärt val. Medan de flesta Euroländer har kunnat dela på ansvaret så står Sverige utanför Euro sammarbetet. 

Hade Sverige valt att pumpa in nya pengar i ekonomin så hade vi ökat vår statsskuld och skulder rent generellt. Vår befolkning kunde därför förvänta sig höjda skatter och ökad inflation under en lång tid framöver. 

Detta skulle kosta folket stora delar av deras livsbesparingar och man skulle urholka ekonomin. Istället tog Sverige stans emot detta och resultatet har blivit en rekortstark krona.

 

Europa och USA verkar tro att man kan kasta pengar på problemen, och att köpa sig ut ur krisen. Sverige har valt att inte beskatta och lägga problemen på våra framtida generationer istället, vilket är beundrandsvärt.

Så i korthet. Sverige har avstått stora räddningspaket eftersom de skulle ge stora efterföljder på befolkningen och återhämtningen på sikt. Inflation som skulle äta upp våra livsbesparingar och högra skatter för att betala av statsskulden. 

Har Sverige Coronastrategi denna gång kanske lyckas? Frågan är hur mycket man kan pumpa in pengar i ekonomin, utan några konsekvenser för framtiden.

Det finns ju lite som pekar på att Sveriges finanser inte har påverkats av viruset. Faktum är att enligt en del nya studier så verkar vår ekonomi ha drabbats lika mycket som alla andras. Trots att vi valt en mer öppen coronastrategi.

Utan dessa stödpaket så får Svenska företag svårare att klara sig i internationell konkurrens. 

 

Svåra val måste göras. Att säga till sitt folk att vi måste spara våra finanser, leva billigt och eventuellt kortsiktigt öka skatter, gör sälllan politiker populära.

Även om Sverige verkar ha misslyckats i att skydda framförallt äldre och riskgrupper från att smittas och dödstalen är bland de högsta i Europa, så har de kanske skyddat folket från en ekonomisk kollaps.

Amerikanska Centralbanken har ökat sina tillgångar och pumpat in nästan 5 gånger så mycket ny valuta i ekonomin som innan den senaste finanskrisen. Budskapet man har gett till företag är: Det spelar ingen roll hur dålig ekonomi du har, vi kommer inte låta dig gå omkull. 

Självklart kan detta ge en trygghet till folk och i bästa fall sparka igång ekonomin igen. Men i värsta fall så använder folk alla dessa nya dollar till att betala av lån eller spara. Vad skulle du själv göra under en kris?

Och om detta sker, så har vi en mörk framtid framför oss. Just nu har du en marknad med företag som inte är hållbara, som drivs av en centralbank som kastar pengar in i samhället. 

Dollar faller i värde, vilket gör USA billigare och mer attraktivt som exportland. Frågan är bara vem som ska köpa varor som ingen behöver idag, när de flesta människor kämpar för att klara av att betala sina räkningar. 

Vi räddade ekonomin på det här sättet under förra finanskrisen 2009, och vi har en liten chans att göra det igen. Men alla ekonomer vet att förr eller senare så går det inte att göra detta längre. Och vad som händer då, är det ingen som vet. 

Efter att ha läst allt detta, så kan det kännas krånligt och lite uppgivet. förhoppningsvis så ger Sveriges Coronastrategi lite hopp om framtiden i vårt land. 

Som vanligt så rekommenderar vi att du lär dig mer om guld och silver som värdehållare. Framförallt guld är ett utmärkt sätt att värdeskydda sina tillgångar under ekonomiska oroligheter. 

Idag är det viktigare än någonsin innan att dina investeringar (oavsätt om det är på börsen eller ädelmetaller) innehar ett värde som faktiskt är uppbackat av något. 

Mer än hälften av alla företag i Europa och USA skulle gått i konkurrs idag och vi hade haft en fri marknad. Målet med en fri marknad är att sortera ut de dåliga företagen, så att folk kan få bättre och billigare produkter. 

Idag överlever alla företag pga att vi skapar nya pengar och ger dom till börsen. Det är ett luftskepp av sällan skådat slag. 

Det har aldrig varit en bättre tid för att investera än idag. Så ta bort räddslan och se möjligheterna. Följ med Folkets Pengar och lär dig mer!

 

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Sveriges Ekonomiska Coronastrategi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen