fbpx

Bli din egen bank

Bli din egen bank

Vad är det här för dumheter? Frågade bankiren mig när jag föreslog att bli din egen bank. Men låt oss ta några steg tillbaka. Vad hände innan?

Historian om banker är riktigt intressant. Det hela började i Italien många hundra år sedan. Ordet bank kommer faktiskt från ordet bänk. De första bankerna var män på bänkar. 

Förr i tiden hade folk guld och silvermynt för att betala. Ibland kunde det vara opraktiskt att ha dessa hemma eller släpa runt på tunga mynt i fickan. 

Lösningen blev att ge dessa mynt till ett par personer som med tiden fick mycket förtroende. De höll dina pengar och tog en liten provision för tjänsten.

Dessa personer brukade stå på bänkar, därav ordet bank. Efter att ha tagit hand om ditt guld eller silver så skrev de upp hur mycket du hade lämnat på en bit papper. Detta blev början på de sedlar vi fick många år senare. 

Banker eller bänkmän hade därmed ett uppdrag. Att hålla dina pengar skyddade, i utbyte mot att behålla en liten del för sig själva. Banker skapades från detta simpla uppdrag.

Dessa herrar flyttade med tiden in i byggnader med valv där ditt guld och silver kunde förvaras. Banker hade blivit banker som vi känner till idag.

Deras uppdrag var fortfarande enkelt. Främst så fungerade de som ett företag för att skydda dina pengar från stöld. De började också få fler funktioner.

När du satte in ditt guld eller silver på banken så fick du tillbaka sedlar. Dessa var faktiskt värdebevarare och uppbackade av guld. På gamla Svenska sedlar kan du till och med se en text som förklarar att dessa kan inbytas mot guld. Alltså dina egna pengar.

Bankerna insåg med tiden att folk sällan tog ut sina pengar. Och väldigt sällan tog många personer ut sina pengar samtidigt.

Man insåg därmed att man kunde låna ut mer pengar än vad man hade i sina valv. Detta var början på så kallad Fractional-reserve banking. 

Bankerna började nu bli giriga. Man tjänade pengar på att låna ut pengar. Men på insatta pengar behövde man betala sparränta. Genom att låna ut pengar som inte fanns i sina valv, kunde man öka sina vinster utan några större risker.

Guldstandarden togs med tiden bort, vilket betydde att pengar numer inte var uppbackade av någonting annat än folks förtroende.

Detta har med tiden blivit normalt inom bankvärlden. Hade du dock berättat detta för dina förfäder så hade de nog reagerat annorlunda. 

Om banken inte kunde uppbacka värdet på dina sedlar med dina riktiga pengar. Hur kunde du lita på att dessa sedlar kunde hålla värde överhuvudtaget? 

Detta är en fråga som är mer aktuell idag än någonsin. 

För en månad sedan så annonserade USA’s centralbank att banker inte behövde ha någon som helst uppbackning av pengar för de lån de ger ut.

Dessutom tappar pengarna värde med tiden via inflation, eftersom de inte har ett fysiskt värde knytet till sig längre. 

När du exempelvis tar ett bolån så skapar idag en bank helt nya kronor som de sätter in på ditt konto. De begär sedan att du ska betala ränta på lånet trots att banken inte hade en enda krona att ens backa upp lånet du tog.

 

I korthet, allt som banker skapades för att vara existerar inte längre. En bank skapades för att hjälpa dig att skydda dina pengar. Idag så har banken varken dina pengar, eller skyddar värdet på de pengar de skapar. Dessutom tjänar de miljarder på lån som de kan ge ut trots att deras valv är helt tomma. Seriöst. Hur sjukt är detta?

Behovet att skydda våra tillgångar finns ju fortfarande kvar. Men det står klart idag att banker inte längre kan sköta det jobbet. 
Så vem tar över efter banker för att göra det som dom var skapade till? 

Varför inte du själv? Bli din egen bank.

Ideen låter kanske galen, men om du funderar på det en stund. Är det mer galet än att låta en bank göra allt vi beskrev ovan?

Banker idag ger dig inte sparränta. De begränsar dina kontantuttag. De skyddar inte värdet på dina pengar. De har inte dina pengar. Du äger inte dina pengar hos banken. 

Allt som du behöver av en bank, finns inte där. Så igen, varför inte bli din egen bank?

Men vad menar vi med att bli din egen bank. Låt oss förklara.

 

Principen är enkel. Köp en värdebevarande investering dvs. Riktiga pengar. Spara dessa i ditt hem i ditt eget valv eller kassaskåp. Pengarna bevarar sitt värde, du kan du ut dom när du vill och du slipper betala några avgifter.

Det första argumentet emot detta är förstås risken för stöld. Det är en vettig poäng. Du utsätter dig för samma risk som en bank. Dock inte riktigt. 

Medan en bank förvarar (eller i alla fall en gång i tiden) miljoner, så är risken för stöld i hemmet liten. De flesta är ju inte sin egen bank, så risken att bli bestulen är ju relativt liten. 

Dessutom så har du ju redan värdesaker i hemmet, vilket betyder att du också antagligen redan har viss utrusning monterad för att skydda dessa. 

Huslarm, lås på dörren, kassaskåp & hemförsäkringar. Ditt hus är ju redan på sätt och vis en skyddad bank. Om du redan betalar för allt detta för att skydda din sterio, platt-tv och bil.
Varför inte utnyttja detta och skydda dina besparingar samtidigt?

 

"Varför är vi rädda för att bli rånade, när bankerna själva rånar oss på våra besparingar varje dag?"

Medan guld har ökar i snitt 25% per år de senaste 20 åren så har pengar på ett sparkonto minskat i värde ungefär 2% per år. Pensionspengar och livsbesparingar har gått upp i rök.

Är det verkligen så kontroversiellt idag att spara i något som behåller sitt värde över tid?

Nej, att bli sin egen bank är ett modernt sätt att tänka, i en värld där banker tappat sin roll och allt förtroende vi en gång hade. 

Självklart kan du ha kontanter hemma också för när du behöver köpa något, eller en viss summa pengar på ett bankkonto när du behöver handla online. 

Men för besparingar som ska ligga på ett konto över en längre tid, rekommenderar vi allt vi skrivit om ovan. I detta fall är det en utmärkt ide att bli din egen bank.

Du har då äntligen uppbackning av värde på dina pengar och sedlar. Du tar tillbaka makten över vad banken var skapad till från början. Det är ett liv i frihet på många sätt.

Som bankiren antagligen skulle förstå mycket senare så var det här inte dumheter. Det var en lysande ide, och en reaktion på något som hänt långt innan hon blev anställd. 

Hoppas du blivit inspirerad till att bli din egen bank, och att det kommer att öppna upp ett liv av frihet och möjligheter för dig. Vi ses snart!

 

 

Ps. om du är helt ny och inte har värdebevarare såsom ädelmetaller innan, så kan du bli medlem i folkets pengar. Vi ger dig då rabatt på ditt första köp. Läs i så fall denna guide innan.

 

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Bli din egen bank

16 svar på ”Bli din egen bank

 1. Wow, fantastic blog layout! How long have you ever been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The total glance of your website is wonderful,
  as smartly as the content material! You can see similar:
  ecommerce and here ecommerce

 2. Great blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any suggestions? Appreciate it! I saw similar here:
  Sklep

 3. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine
  Optimization? I’m trying to get my blog to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Thanks! You can read similar
  blog here: Ecommerce

 4. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to
  get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Kudos! You can read similar blog here:
  Sklep online

 5. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good success. If you know of any please share.
  Many thanks! You can read similar text here: Najlepszy sklep

 6. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thanks! I saw similar blog here:
  List of Backlinks

 7. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  results. If you know of any please share. Cheers! You can read similar blog here: GSA Verified List

 8. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m
  trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thank you! You can read similar art here: Scrapebox AA List

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen