fbpx

Har vi redan minusränta i Sverige?

Minusränta gör folk ledsna

Trots att Sveriges reporänta idag ligger på 0% så har vi i praktiken en negativ ränta, dvs minusränta. Men vad betyder det för oss?

Reporäntan är den ränta som bankerna själva använder för att låna eller skicka pengar till Centralbanken. När räntan är låg så får bankerna låna pengar billigt. Det leder i sin tur till att de kan ge billigare lån till sina egna kunder. Detta tenderar att öka tillväxten

En negativ ränta betyder dock att bankerna måste betala för att sina egna pengar hos centralbanken. Effekterna blir att det blir billigare att låna ut pengar än att ha dom kvar i sina valv. Det betyder även att sparande blir extremt olönsamt, både för banker och dess kunder. 

I Sverige har vi inte haft negativa sparräntor än. Detta betyder i praktiken att du behöver betala banken när du sätter in dina pengar på ett sparkonto. I Danmark har staten dock infört negativa räntor eller minusränta. Där blev det vilda protester när en av deras banker satte minusränta på ett av deras sparkonto. Tänk dig att betala 5 kronor på varje tusenlapp insatt. 

Visionen av ett sparkonto som ett sparande är fortfarande tydlig i Sverige och Skandinavien. Faktum är att vi i praktiken redan har minusränta.

Att folk blev upprörda över minusränta på deras sparkonto är inte överrasknade. Tänk dig själv att du måste betala för att låna ut dina pengar till banken (sätta in dom på ett konto). 

Vad många dock glömmer är att dessa låga räntor tenderar till att driva inflationen högre. När pengarmängden ökar i samhället så minskar också varje krona i värde. 

Sveriges riksbank har satt ett inflationsmål på 2% per år. Så i teorin så förlorar du redan på insatta sparpengar på ett konto, så länge vi har så låga reporäntor. 

Hur kommer det sig att folk inte protesterar mot detta? Antagligen därför att många verkar glömma bort inflationen och dess effekter. 

Inflationen är kanske den bäst bevarade hemligheten i samhället. Likt en gömt skatt på befolkningen så urholkar den värdet på våra livsbesparingar under våra liv. 

Politiker kan beskatta konsumption genom moms. Eller beskatta vårat arbete genom inkomstskatt. Men inflation beskattar allt vi äger. Allt vi har sparat ihop. Summor som ofta är mycket högre än våran månadsinkomst. 

Visionen av ett sparkonto som ett sparande är fortfarande tydlig i Sverige och Skandinavien. Faktum är att vi i praktiken redan har minusränta.

Det finns tydliga orättvisor kring räntor idag. När vi lånar pengar av en bank, så betalar vi en ränta. När banken lånar av oss betalar den ingen ränta. Behåller vi pengarna i madrassen så tappar de värde också. 

Hur man än vänder och vrider på det, så måste vi antingen låna pengar för att investera dom, dvs utsätta oss för ekonomiska risker. Eller så förlorar vi pengarna till inflation.

Detta brukar kunna exemplifieras med att pengar är en het potatis. Du kan inte hålla den för länge utan att bränna dig. Så du kastar den till någon annan, som måste fortsätta att kasta runt den. 

Med mer pengar i systemet så skapar det ett överflöd av heta potatisar som nu kastas runt i panik, och det är nästan omöjligt att inte bränna sig.

Detta är en anledning till att vi inte anser att Svenska Kronor är pengar idag. Definitionen av pengar är just något som har ett värde som kan bytas med andra. Inte värdelöst papper (eller potatis för den delen) som kastas runt. 

Utbilda dig om värdebevarare här på Folkets Pengar för att sluta den här galenskapen. För att ge dig finansiell trygghet och inte bränna dina händer.

 

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Har vi redan minusränta i Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen