fbpx

HUR SKAPAS PENGAR?

Hur skapas pengar (valuta) och hur påverkar det dig?

Hur skapas pengar. Det skapas bland annat när man tar ett lån
Ungefär 3% av all valuta i Sverige idag är sedlar och mynt. Resten är digital valuta, dvs siffror i en dator. Den största delen skapas av lån från privata banker.

Kanske en av de bäst bevarade hemligheterna i dagens ekonomiska system är hur valuta skapas. 

Det går ungefär till så här:

Privata banker såsom Swedbank eller Nordea ger ut ett lån (tex bolån) till en kund. Kunden vill låna 3 miljoner kronor för att betala ett hus. 

Banken skapar då 3 miljoner kronor i ett datorsystem (helt nya pengar). Det är nästan gratis för banken, och processen tar några sekunder.

Banken kräver sedan att kunden ska betala tillbaka lånet plus ränta. Dvs hen kanske betalar tillbaka 4 miljoner, på valuta som inte fanns innan. Detta skapar problem. 

 

En kort historia om en öde ö

Exemplet ovan är djupt problematiskt. Dels kan man argumentera för att det är omoraliskt att en del privata företag har monopol på skapandet av pengar (valuta), men det stora problemet är systemet i sig.

När en bank kräver ränta på lånad valuta, så krävs det ju också att det finns mer valuta i omlopp än det totala värdet på alla lån inklusive ränta. Men det gör det inte, vilket skapar en omöjlig ekvation. 

För att göra det ännu tydligare. Tänk dig två personer på en ö. En av personerna äger en bank , en annan är investerare. Banken äger 100 kronor, alltså är den totala mängen pengar på ön 100 kronor.

En dag kommer investeraren och vill låna pengar. Banken lånar ut 100 kronor, men vill ha 10% ränta. Investeraren är nu skyldig banken 110 kronor. Mer pengar än vad som finns på hela ön.

En längre historia om en öde ö

Denna klassiska historia ovan används ibland för att påvisa det ekonomiska systemets brister. Men i vårat exempel nedan så kan faktiskt lånet betalas tillbaka. Dock kommer alltid det totala värdet öka. Tänk dig nu att du lägger till en tredje person på ön. En matproducent.

Istället för att betala tillbaka direkt till banken så lånar investeraren ut 100 kronor till matproducenten som använder det för att producera mat som de kan sälja, och betalar sedan tillbaka hela summan till investeraren.

Investeraren är smart. Hen vet att bankmannen måste äta, så han betalar av 10% av sin ränta till banken och får 90 kronor kvar. Banken går och köper mat hos matproducenten för 10 kronor. 

Matproducenten betalar 10 kronor i ränta till investeraren som nu har 100 kronor, och kan betala tillbaka hela beloppet av lånet till banken. 

Det som många glömmer är ju dock att banken nu har 100 kronor plus mat till ett värde av 10 kronor. Alltså ett totalt värde av 110 kronor.

Vårat finansiella system idag kräver inte bara oändlig tillväxt utan även oändliga resurser. En helt omöjlig kalkyl som idag både tär på samhället och på planeten.

 

Valuta skapad ur ingenting

En av de största anledningarna till varför vi vill ha ett nytt ekonomiskt system, är för att förhidra hur valuta skapas idag. 

Om en privatperson skulle trycka egna pengar och ge ut i samhället så skulle denne få böter och långa fängelsestraff. Det är olagligt att göra så.

Banker får däremot helt lagligt skapa valuta ur tomma luften, och dessutom kräva tillbaka ränta på beloppet.

Det värsta är att bankerna har monopol på skapandeprocessen, och samhället behöver lån för att fungera idag. 

Man kan säga att bankerna har skapat ett monopol på ett monitärt system där de tillåts att tjäna miljarer genom att skapa och sälja det som bygger upp hela vårat samhället idag: Pengar (valuta)

Detta bekräftas här i en video från riksbanken själva där de förklarar hur pengar skapas.

 

Risker med luftvaluta

Om du själv kunde trycka pengar, som du kunde låna ut till ränta, hur mycket skulle du skapa?

Det är en relevant fråga, framförallt för en bank som ägs av aktieägare, vars högsta mål är att banken genererar en så stor vinst som möjligt. 

Precis som väntat skapas nästan alltid ett priskris, om vilken bank som kan låna ut till lägst ränta eller minst säkerhet.

När det är enkelt och billigt att låna, är det fler som tar lån. Man lånar till huset, bilen, semestern, kanske till och med köper saker på avbetalning.

Bubblor skapas, växer och...spricker

Priser trissas upp som följd, när det finns mer pengar i omlopp och olika typer av bubblor skapas. Varför ska jag vänta att köpa hus, om jag kan ta ett lån och köpa det idag. 

Bubblorna fortsätter växa tills nästa lågkonjunktur sker. När folk inte längre kan betala tillbaka sina lån, så spricker bubblorna. Banker och andra företag som varit del av lånefesten får inte tillbaka sina pengar och går omkull. 

Nästan alltid är det vanliga människor som får betala med våra skattepengar eller inflation (valuta som tappat värde) för de risker som banker, företag eller investerare tog. 

Ett exempel på detta var Nordbanken i Sverige som gick omkull för 30 år sedan. Där gick staten in och räddade banken med våra skattepengar. Nordbanken blev senare efter ett flertal ihopslagningar, den privata banken Nordea, som förra året tjänade nära 30 miljarder kronor.

Hur banker och politiker stjäl från oss

Är systemet i sig olagligt? Det är en intressant fråga.

Riksbanken har satt ett inflationsmål på 2% per år, vilket betyder att valuta tappar i värde över tid. 

Låt oss säga att du vill köpa ett hus idag. Du har egentligen två alternativ. Antingen sparar du ihop pengar för att köpa huset, eller så tar du ett lån och gör en avbetalning.

Problemet med att spara är ju att inflationen äter upp dina sparpengar över tid. Lån blir ju därför en mer attraktiv lösning.

Och trots att de flesta idag skulle säga att ett hem är en människlig rättighet så tjänas fortfarande miljardbelopp på bolån. Hur du än gör, så kommer systemet att bestraffa dig som individ. 

Svenska polisens definition av korruption lyder följande:
”Att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning.”

Är straffet grovt nog, kan man dömmas till 4 års fängelse. 

Ta en liten stund och fundera på hur korruption hänger ihop med det ekonomiska system vi har idag…

Vilka alternativ finns?

Den glada nyheten är att det finns massor med alternativ idag. Människor förtjänar ett system som ger dom ekonomisk trygghet utan giriga intressen.

Vi tror att ett system som inte är byggt på lån och krediter är bättre för människor. Det skapar en ärlig fri marknad utan manipulerade priser och konstgjorda bubblor.

Det första steget är att ta bort bankers möjlighet att skapa pengar. Det är omoraliskt, på snudden till korruption och hotar vår demokrati idag.

På längre sikt så tror vi att mänsligheten som stort skulle må bättre av ett ekonomiskt system där pengar antingen fanns i begränsade mängder (tex bitcoin/guld), eller där kronor erhöll sitt värde från en riktig resurs ex guld & silver.

Ett system som är byggt på oändlig tillväxt kommer en dag att gå sönder, frågan är bara när. Under tiden så finns det mycket du kan göra för att skydda dina tillgångar och sparpengar idag.

Nedan förklarar vi hur.

 

Guld som försäkring mot kris

Vi vet att guld och silver kan hjälpa dig att skydda dina tillgångar. Bland annat genom att öka i värde (valuta tappar i värde) när ekonomin går dåligt. 

Det fungerar därmed som en slags försäkring mot finansiell oro, vilket är den perioden som tenderar till att äta upp dina tillgångar annars.

Precis som vi pratade om innan så tappar guld aldrig värde. Valuta blir billigare eller dyrare att köpa med guld, beroende på hur det ekonomiska läget ser ut.

Det betyder också att ditt guld ökar i värde, när pengar är billiga, dvs under en finanskris.

Låt säga att 20% av dina sparade pengar är guld och resten ligger i fonder. Under finanskrisen så går värdet på dina fonder ner 20% men guld dubblar i värde.

Då har du alltså inte förlorat 20% längre, eftersom guldet har kompenserat för förlusten, precis som en försäkring. Smart va?

Grattis, du är klar med lektion två om pengar

I den här lektionen har du lärt dig mer avancerade grunder om pengar. Vi har gått igenom hur valuta skapas, hur inflation påverkar vår vardag och hur du kan försäkra dig mot framtida kriser.
I nästa lektion ska vi gå ner på djupen och prata mer om guld som investering. Vad är guld, hur du köper det, och varför bör varje svensk äga det.

Vi behöver
din hjälp

Goda råd är dyra, men vi jobbar gratis. Vill du ge oss en hjälpande hand, stödja vänner och familj eller kanske till och med donera en slant?

Som tur är finns det massor du kan göra, klicka vidare för att se alla alternativ. Tack på förhand! 

Rulla till toppen