fbpx

ÖVRIGA INDUSTRIMETALLER

Vad är industrimetaller?

Man använder industrimetaller inom tilllverkning

De flesta ädelmetaller idag förutom guld används främst inom tillverkningsindustrin. Vi kan kalla dessa industrimetaller. 

I denna grupp hittar vi exempelvis Koppar, Palladium, Rodium, Platina och till viss del Silver. 

Anledningen till att vi benämner dessa som industrimetaller är på grund av att de främst används inom industrin. 

Medan guld används främst som investeringsmetall, så används silver som både och. Tackor och mynt i andra metaller existerar men är relativt ovanliga. 

Men varför spelar det roll?

 

Är industrimetaller bra för investeringar?

Man svetsar ädelmetall

Kort sagt ja, men låt oss gå in djupare. Guld brukar räknas som en försäkring mot ekonomisk oro, eftersom den tenderar till att gå upp i pris när ekonomin går dåligt. 

Industrimetaller är dock tvärtom. När världen står inför en kris, så minskar även produktionen, vilket gör att efterfrågan och priset på industrimetaller minskar. 

Effekten av detta är att dessa metaller är väldigt konjukturskänsliga. Det är just den känsligheten som kan utnyttjas av smarta investerare.

Kombinera guld och industrimetaller

Kombination av mynt, koppar, silver och guld

Så hur gör smarta investerare för att utnyttja detta?

Jo det köper industrimetaller när guld är dyrt och tvärtom. Oavsätt konjuktur så har du alltid en möjlighet att köpa billigt. 

Du har sedan två val:

Du kan antingen sälja av de olika metallerna på topparna eller dalarna. Eller till och med byta guld mot industrimetall eller tvärtom. 

Du kan även välja att behålla alla metaller som värdebevarande investering. Värdet blir högre eftersom du alltid köpt metallerna under ”rätt” period. 

 

Moms för privatpersoner

Eftersom dessa metaller används inom industrin främst och inte som betalmedel så erläggs de också med moms vid köp. 

I Sverige är momsen 25% vilket gör köp av fysiska industrimetaller endast värda kostnaden för en person som är beredd att behålla dom under en längre period.

Liknande momsbeskattningar finns i de flesta länder inom Europa. 

Många personer undviker därför att investera i fysiska industrimetaller, och väljer istället börshandlade produkter eller momsfria alternativ som lagras i valv (och kan i regel inte tas ut)

Båda har sina fördelar och nackdelar, men kom ihåg att momsen läggs på priset och gör investeringen väldigt dyr för kortare tidshorisonter. 

man ställer sig frågande till moms

Är industrimetaller pengar?

Folkets Pengar är stolta över att föra ut budskapet att guld och silver är riktiga pengar. Men hur är det med industrimetaller? 

De uppfyller många kriterier, såsom värdebehållande egenskaper och att de inte kan återskapas. 

Men pengar ska också kunna fungera som betalmedel vilket väldigt sällan industrimetaller gör. 

Det är därför inte helt självklart att kalla tex Palladium för pengar. 

Även om de inte är pengar, så är de fortfarande  i realiteten värda mer än pappersvaluta.

Precis som guld och silver har en industrimetall ett inneboende värde, vilket gör det till en utmärkt investering.

Guld och kopparmynt

Hur kan man investera i industrimetall?

Ett mynt av platina

Precis som alla andra ädelmetaller så finns det i kända investeringsformer såsom mynt och tackor.

För en del av dessa metaller är dessa dock extremt ovanliga, och mynt har ofta mycket höga spreads vilket gör dom dyra i förhållande till metall-värde. 

En viktig sak att tänka på är också försäljningen av sådana mynt eller tackor. Det finns få köpare på marknaden, vilket betyder att det kan vara svårt att göra av sig med metaller snabbt. 

Detta kan vara speciellt viktigt att tänka på om du skulle behöva snabbt växla in din metall för att betala ett lån eller annan oplanerad kostnad.

Du kan investera i börshandlade produkter, såsom certifikat, eller i gruvbolag som bryter sådana metaller. 

Det finns även en del företag som erbjuder momsfria köp om du lagrar i deras egna valv mot en årlig kostnad. 

Generellt så finns det en del fördelar med att investera i fysiska industrimetaller. Men speciellt för billigare metaller såsom koppar så blir ofta tyngden och hanteringen ett problem. 

Detta eftersom du får väldigt mycket koppar för relativt lite pengar. I sådana fall rekommenderar vi andra investeringsformer, även om det kan vara kul att ha ett par kopparmynt eller koppartackor för sin samling.

Är silver en industrimetall?

Silver är kanske den mest intressanta metaller här. Det används flitigt både som investering och inom industrin. Ungefär en fjärdedel av allt silver blir investeringsmynt eller tackor. 

Detta ger silver speciella egenskaper som ingen annan metal har idag. 

Vid finansiell kris så går ofta silverpriset ner. Dock inte så mycket som börsen, och dessutom inte så mycket som rena industrimetaller. 

Silver fungerar därför lite som en försäkring likt guld, men den går också upp tillsammans med marknaden. 

Till skillnad mot Platina och Palladium räknar vi silver som pengar och betalningsmedel. 

Ifall ekonomin krashar fullständigt, och det monitära systemet faller så tror vi att silver kan nå extrema höjder. 

Silver är folkets pengar, och ett utmärkt alternativ för de som vill skydda sig mot en finansiell härdsmälta, men som inte har råd att investera allt i guld.

Skulle världen gå tillbaka en dag till guldstandard och folk skulle använda guld och silver som pengar, så skulle silvermynt vara det populära betalmedlet som alla använder och accepterar. 

man tittar på en börsskärm

Sista ord av uppmuntran

kablar av koppar

Om all denna information verkar krånglig, så finns vi här för dig. Du kan börja med att investera i några billigare industrimetaller för att lära dig grunderna, exempelvis koppar.

Principen är ganska enkel. Industrimetaller följer i regel börsen. När ekonomin går dåligt så sjuker priset och efterfrågan på dessa metaller eftersom de används  inom produktion. 

Det är då ett utmäkt läge att investera i dessa eftersom de är billiga. När marknaden återhämtar sig, och metallerna blir dyrare igen, så har värdet på dina tillgångar ökat. 

Att lära sig utnyttja dessa vågor kan vara lite knepigt till en början, men det kan ge dig enorma uppgångar om du lär dig behärska dom.

Vi känner en del personer som använt detta koncept för att köpa guld och silver, och deras vinst har överträffat börsernas utveckling. Det är ett extremt kraftfullt verktyg för de som vill lära sig mer. 

På folkets Pengar hittar du mer information om hur du kan gå vidare för att lära dig mer om dessa. Ha det kul!

Grattis, du är klar med denna lektion

I den här lektionen har du lärt dig mer om industrimetaller och hur du kan investera i dessa. Vi har lärt oss hur de påverkas av konjukturer och uppgångar i börsen. Har du några fler frågor får du gärna hör av dig.

Vi behöver
din hjälp

Goda råd är dyra, men vi jobbar gratis. Vill du ge oss en hjälpande hand, stödja vänner och familj eller kanske till och med donera en slant?

Som tur är finns det massor du kan göra, klicka vidare för att se alla alternativ. Tack på förhand! 

Rulla till toppen