fbpx

VAD ÄR VÄRDE?

Kan du beskriva ett värde

Titta närmare på vad ett värde är

Alla kan beskriva vad ett värde är. Det kan vara något man gillar, en känsla eller något man sätter ett högt pris på. 

Det finns lite olika faktorer till vad ett fysiskt värde är, men vi skulle argumentera för att ett värde är en kombination av två saker:
– Hur vanligt/ovanligt någonting är
– Hur många som vill ha/inte ha det

 Är det många som vill ha någonting och det är ovanligt (exempelvis diamanter), så är dom ofta mycket dyra.

Är det få som vill ha någon i kombination med att det är mycket vanligt (exempelvis begagnade kläder) så är ofta värdet ganska litet. 

Att mäta ett värde

Att däremot mäta ett värde kan vara extremt svårt, men det finns några knep.

Vi ska ta ett exempel på guld och silver. Båda är extremt ovanliga ädelmetaller, men silver är dock lite vanligare. 

Det finns ungefär 16 gånger så mycket silver i världen som guld. Och det finns ungefär 15 000 gånger så mycket koppar som guld. 

Om vi förutsätter att alla dessa metaller fyller samma användningsområden, så skulle man enkelt kunna mäta deras värde så här:

1 st guldmynt kan köpa dig:
– 16 st silvermynt eller
– 15 000 st kopparmynt

Detta fungerar dock lite annorlunda i praktiken

Går det att mäta ett värde

Värdet sitter i det begränsade

Man som vaskar guld

Låt oss nu stanna upp för ett ögonblick och ställa oss några frågor. I exemplet ovan är det tydligt att det finns ett sammanband mellan ett värde och en förekomst. 

Vi pratade om att du logiskt sätt skulle kunna byta ett guldmynt mot 16 silvermynt, eftersom silver är 16 gånger vanligare än guld. 

Om vi vänder på detta och istället frågar: Hur många silvermynt hade vi kunnat få för ett guldmynt, om silver fanns i oändliga mänger i jorsskorpan? 

Hade någon alls bytt guldmynt mot silvermynt om silver fanns överallt. Om silver låg som grus på parkeringen och om skogarna var fulla av det? 

Nej självklart inte. Kanske det viktigaste grundkomponenten i ett värde är just förekomsten. Att något finns i begränsad mängd.

Hur får papperspengar sitt värde?

Trots denna enkla princip ovan så tror vi ofta idag att valuta (svenska kronor) har ett värde.

Så här definerar riksbanken pengar:

Pengar är vad medborgarna i ett samhälle kommer överens om att pengar ska vara. Tre viktiga funktioner uppfyllas:

– Alla priser på varor och tjänster ska uttryckas i den enhet som vi definierar som pengar så att vi enkelt kan jämföra vad olika saker kostar (Krona i Sverige)

 – Pengars värde vilar på allmänhetens förtroende. Det som vi valt som pengar ska fungera som värdebevarare, det vill säga pengarnas värde ska vara stabilt över tid.

 – Pengarna behöver fungera som betalningsmedel, vilket betyder att alla som vi vill göra affärer med måste acceptera pengarna som betalning.

Vad man alltså säger är att svenska kronor idag bygger på allmänhetens förtroende. Det är vårat förtroende som skapar värdet i pengar.

Förtroende mellan människor

Förtroende för... vad?

Riksbanken får det att låta som att pengar är ett val som sveriges befolkning har gjort idag. Att vi alla har kommit överens om att pengar ska ha ett värde, men det finns ett problem..

Pengar hade en gång i tiden ett värde. Svenska kronor var faktiskt uppbackade med en guldstandard. Istället för att släpa runt på tungt guld och silver i fickan, kunde man gå till banken och växla sitt guld mot lättare sedlar. 

Sedlar var lättare och mer praktiskt att ta med sig. Vid en tidpunkt så insåg banken att folk sällan kom och hämta med sitt guld. 

När någon kom och bad om ett lån behövde man därför inte alltid ha guld i valvet som backade upp lånet. Så länge inte alla kom och växlade sina pengar samtidigt. 

Man började därför ge ut mer lån än vad man hade täckning för. Sedlar gick ju alltid att trycka fler.

Som småningom så tog Sverige bort guldstandarden. Folk kunde inte längre kräva ett riktigt värde för sina pengar. Silver i mynt ersattes mot billigare metaller såsom koppar och nickel. 

Men problemen hade bara börjat.

Giriga banker stjäl dina pengar

Trilljoner ettor och nollor

ettor och nollor i ett datasystem är pengar
98% strimmor av programmeringskod är den valutan vi har idag, men vad är värdet?

Idag är pengars värde en illusion, inte ett val av folket. 

Endast 2% av Sveriges pengar är sedlar och mynt garanterade av riksbanken. Resterande 98% är digitala pengar och lån skapat av bla banker. 

Vi har precis bekräftat att ett värde bygger på att något finns i begränsat antal. Varför skulle du annars ge bort något som finns i begränsad fysisk form?

Men digitala pengar idag är just precis detta. Något som finns i överflöd och dessutom kan skapas i obegränsade mängder. Det enda som ger kronor värde idag är vårat förtroende i valuta.

I dagens samhälle så tjänar politiker och banker enorma vinster på detta förtroende. Miljarder tas från folket i form av skatter och räntor, som vi måste betala tillbaka med hård arbete.

För hård arbete till skillnad från ettor och nollor på en datorskärm genererar ett riktigt värde. Vi bygger hus, odlar mat och reparerar bilar.

Allt detta kan sedan säljas. Vi har jobbat och byggt riktigt värde, medan bankerna skapar värdet från luften.

Detta kan bara fortsätta så länge de har vårat förtroende i pengar.

 

Hur kan vi tillsammans stoppa detta?

Bankerna måste ta ansvar
Bankerna har endast en liten del av sin valuta uppbackat med riktiga tillgångar. Skulle fler än 10% ta ut sina pengar från banken samtidigt, så skulle banken gå omkull. Folket har en enorm makt.

Det här är kanske den viktigaste frågan, hur kan vi få banker att sluta luras med det svenska folket?

Först och främst så måste vi sluta tro på att valuta har ett värde. Detta förtroendet kostar oss miljarder kronor. En slagt skatt på hela befolkningen.

Sedan måste vi få betalt i något som har ett riktigt värde.
Tänk dig idag, du jobbar hårt hela livet, och ditt jobb skapar riktigt värde, men du får betalt i något som saknar värde. Detta måste ändras!

Vi tror att guld och silver har ett riktigt värde. Det finns andra saker vi skulle räkna som pengar också, men eftersom silver och guld har varit betalningsmedel i snart 3000 år, finns i begränsat antal, och är något som folk vill ha, så tycker vi det är den mest praktiska lösningen idag.

Lösningen är ganska enkel. Jobba och ta den delen av lönen du normalt sparar och köp silver och guld. 

Bankerna kommer få mindre kapital och inflytande över samhället, medan du får ett bestående värde och sparpengar som inte äts upp av inflation. 

Börja resan nu, börja med att läsa denna artikel

Grattis, du är klar med lektionen om värde

I den här lektionen har du lärt dig mer om värde. Du har lärt dig att förstå vad som definerar ett värde och hur pappersvaluta är byggt på endast ett förtroende. Förhoppningsvis har du kommit en bra bit på vägen, för att kräva en riktig lön och ett riktigt värde för det hårda jobbet du lägger ner varje dag. Ingen bank ska få ta det ifrån dig. 

Bli medlem anonymt

Vill du få ut ännu mer av Folkets Pengar?

Våra medlemmar får tillgång till nyhetsbrev, låsta artiklar, rabatt på guld & silver & inbjudningar till evenemang. Dessutom är det helt gratis!

Vi respekterar din integritet, och medlemskapet är därför helt anonymt. 

Rulla till toppen