fbpx

VÄRDEBEVARARE ÄR ALLT

Varför är värdebevarare viktigast av allt?

tid är pengar

Vi beklagar den någon extrema titeln på denna artikel, men den stämmer faktiskt. 

Allt du gör under dagen är relaterat till att generera något slagt värde. Antingen för dig själv eller för någon annan. 

Ett jobb är ett tydligt exempel på en värdegenererare, och du får betalt i kronor för ditt jobb.

När du köper någonting, eller gör någonting så byter du ditt genererade värde (pengar) till någonting annat som är värdefullt för dig. Exempelvis mat eller hyra.

Valuta skapades som ett sätt att byta dessa värden mot varandra på ett enkelt sätt. Men det fanns problem. 

 

Våra sedlar brukade vara värdebevarare

Sedel uppbackad av guldmynt
En gammal Svensk sedel med texten: "inlöses vid anfodran denna sedel å en krona med guldmynt enligt lagen om rikets mynt den 30 Maj 1873.

Många har säkert glömt att våra gamla sedlar i Sverige var uppbackade av guld. Men varför är det viktigt?

Jo, sedlar är ju egentligen inte värda någonting. De vet dom flesta. Men sedlar brukade representera ett värde förr. 

Du kunde faktiskt gå till banken och byta en sedel mot ett guldmynt. Hela poängen var ju, att staten behövde garantera folk att deras pengar faktiskt var värda någonting. 

På detta vis så fungerade ju även sedlar som värdebehållare. Du kunde växla in din sedel 10 år senare och få exakt samma mängd guld. 

Det var till och med skrivet på sedeln och garanterat av staten och riksbanken.

Varför just guld som uppbackning?

En vettig fråga är ju varför gamla pengar var uppbackade av guld. Vem säger att guld har ett värde?

Jo, förutom att guld har används som betalningsmedel i över 2000 år av människor världen över, så finns det vissa värdebevarande egenskaper som är unika. 

Dels finns guld i mycket begränsade mängder. Allt guld i världen ryms i 2 stora simbasänger.

Guld är en ädelmetall, vilket betyder att den varken kan skapas eller förstöras. Allt guld på jorden har funnits här sedan planeten skapades och kommer vara kvar långt efter människor har försvunnit. 

Guld är mycket vackert, vilket gör att det används i smycken och prydnader. Det är dessuom den bästa ledaren av elektricitet vilket ger det viktiga värde till industrin.

Du kan återvinna guld hur många gånger som helst och det återfinns alltid i sin ursprungsform. Rent guld är identiskt jorden över. Du kan ta en guldklocka och smälta ner den, och tillverka ett mynt. 

Allt detta skapar ett unikt värde som är mycket svårt att efterlikna med något annat. Att det just blev guld beror nog på att det är så dyrt i förhållande till sin vikt.

 Bankerna kunde därmed lagra relativt mycket värde på en liten yta.

guldtacka värdebevarare

Dagen då pengar blev valuta

Monopol pengar fiatvaluta
Monopolpengar är egentligen inte pengar utan valuta. Ända skillnaden mot svenska kronor idag är att förstroendet för svenska kronor som betalningsmedel är högre.

Dina kronor idag är varken värdefulla eller behåller värde. Inflationen äter upp dina sparade pengar över tid. Men hur kunde det bli så här?

Jo, 1971 så annonserade president Nixon i USA, att landet skulle överge guldstandarden. Det betydde att pengar inte längre behövde vara uppbackade av ett fysiskt värde. 

Idag är det normalt, men då var det ett mycket kontroversiellt beslut som fick stora konsekvenser internationellt. 

Man kunde ju nu skapa mer dollar än det fanns guld att täcka med.

Flera länder hade skippat detta innan. Fördelen var ju att man kunde börja öka pengarmängden i samhället. Framförallt via lån och krediter. 

Detta nya system skapade något som vi idag kallar för inflation.

När pengar släpptes fria från fysiskt värde så blev de inte längre pengar utan valuta. Skillnaden är att pengar är något som innehar ett inneboende värde.

 

Inflation rånar dig varje dag

Rånar en bank

Inflation påpekas ofta av människor som att priserna går upp. Det är dock inte ett korrekt påstående. 

Det är faktiskt inte priserna som går upp, utan valuta som tappar i värde. Främst genom att pengarmängden ökar.

När det finns mer pengar i samhället så blir ju värdet på varje krona mindre, och handlare tvingas höja priserna för att täcka sina kostnader. 

Inflation är alltså en effekt av en försvagad valuta, inte dyrare priser.

Det hemska med inflationen är ju att dina pengar tappar värde varje dag. 

Tänk dig att du får lön på Fredag kväll. Du går och lägger dig och somnar. På Lördag morgon så är dina intjänade pengar värda mindre än kvällen tidigare. 

Men hur påverkas du av detta?

 

Lånare gynnars och sparare straffas

Ett system som bygger på inflation kommer alltid på sikt att gynna folk som tar lån och straffa sparare. 

I sverige har riksbanken ett inflationsmål på 2%. Det betyder att man genom olika metoder manipulerar marknaden med olika räntor för att nå en inflation på 2%. Men varför? 

Jo, jo mer folk lånar pengar till investeringar, ju snabbare växer ekonomin. Genom att ha en inflation gör man lån billigare vilket pushar folk att ta större risker för att exempelvis köpa hus, starta företag eller konsumera. 

Men för de allra flesta så vill man ju också spara pengar. Så man har när man behöver, eller för att köpa någonting större. Man sparar även till sin framtida pension eller för att kunna täcka oplanerade kostnader.

Systemet idag ger det i princip omöjligt att spara pengar utan att spendera sina pengar i mer eller mindre riskfyllda investeringar, exempelvis på börsen.

Men vad händer när ekonomin helt plötsligt krashar och de pensionspengar du hade lagt undan blir värdelösa?

Bli fanatisk för värdebevarare och begär inget mindre

Tillverkning av pengar

Här måste vi ju stanna upp och fråga oss en enkel fråga. 

Om våra gamla kronor var uppbackade av ett värde som inte kunde förstöras. Hur kommer det sig att vi är villiga att jobba överhuvudtaget i utbyte mot värdelösa sedlar?

Det är en fråga som är mer än berättigad. Riksbanken kan ju i bästa fall garantera sedlars värde i kronor. Men sedlarna tappar ju köpkraft med tiden, så värdet är ju egentligen inte en garanti alls. 

Faktum är att svenska kronor har tappat 95% av sin köpkraft de senaste 100 åren. Hade du sparat en hundralapp 1920, så hade den knappt varit värd en 5 krona idag.

Detta är en av anledningarna till varför du borde bli fanatisk gällande värdebevarare. 

För alternativet är ju att du tappar allt som du jobbat så hårt för. Så vad är värdebevarare?

Vad är en värdebevarare?

Värdebevarare är något som du kan byta dina kronor emot och som inte tappar värde över tid.

Man brukar i folkmun prata om att ett bra vin blir bättre med tiden. Detta är ett exempel på en värdebevarare. Över kanske en 10 års period så är det bättre att spara ett vin än kronor. 

Vin är dock krånligt och det är mycket som kan gå fel i processen. Om det inte förvaras på rätt sätt så kan ju hela investeringen gå förlorad. 

Så vad krävs av en värdebevarare för att göra det till en attraktiv sparform?

Här kommer några tankar:

– Håller värde över tid eller ökar i värde
– Kan inte massproduceras eller kopieras
– Tidlös, riskerar inte att bli omodern
– Har ett inneboende värde eller en funktion
– Enkelt att lagra eller hålla
– Enkelt att köpa och sälja

Det finns säkert flera men dessa är viktiga.
Inneboende värde är kanske det allra viktigaste

vinflaska och silber

Inneboende värde och hållbarhet

Så vad menar vi med ett inneboende värde? 

Egentligen allt som fyller en egentlig funktion som folk är redo att betala för, antingen idag eller om 25 år. 

Tidigare i artikeln pratade vi om att när vi jobbar så genererar vi ett värde. Och att vi kan använda valuta för att byta detta värde mot andra saker som vi värderar högt. Exempelvis mat, hyra eller en ny bil. 

Att exempelvis köpa mark och skog är ett exempel på värdebevarande investeringar. Marken kan ju användas för en rad olika saker, och skogen kan säljas. Marken har därför ett inneboende värde för att den kan användas som en funktion som folk är redo att betala för. 

Andra värdehållare är ädelmetaller. Guld används bland annat för att tillverka smycken eller som beståndsdel i vissa datorkomponenter. Så länge samhället drivs av teknik så kommer guld alltid att ha en funktion.

Båda dessa är klara exempel på något som har fysiskt form, inte kan återskapas, behåller värde över tid och som har ett inneboende värde.

Investera och jobba för värdebevarare

Vi vill vara väldigt tydliga med detta. När du jobbar genererar du ett riktigt värde och du får betalt i valuta som saknar ett riktigt inneboende värde.

Det är helt ok om du vill spendera dina pengar med än gång. Men för allt som rör sparande så måste du ta din valuta och byta mot något där värdet inte försvinner.

Skillnaden är chockerande. För någon som sparade pengar sedlar i madrassen jämfört med någon som sparade i guld, så tappade kronorna nästan 70% av sitt värde tills pensionen medan guldet gick upp med 300%.

Nu när du inser att kronor blir värdelösa med tiden så inser du också att du måste ha en strategi för vad som händer med din lön när du jobbar. 

Nästan alla människor i Sverige idag blir lidande av denna hemliga skatt på folket. Inflation är ju ett lagligt sätt att råna från medborgarna.

Så vad kan du göra för att skydda dina tillgångar?

 

Ditt sparande

Min käre mor har varit trogen kund hos Swedbank i över 40 år. Trots detta så har hon 0% sparränta på sitt konto.

Hon är dock inte ensam. Överallt i Sverige så lider folk i det tysta medan bankerna gör miljardvinster på våra sparpengar. 

På fint bankspråk heter faktiskt sparande inlåning. För banken räknar din insättning som ett lån från dig till banken. 

Skillnaden är att när du går till banken och tar ett lån så får du betala en hög ränta. Men när banken lånar pengar från dig så får du inte ett öre tillbaka. 

Vilket annat företag hade du stannat hos, som hade behandlat dig på det sättet?

I korthet, banken kan inte hjälpa dig med ditt sparande. För din sparränta är för låg och inflationen är för hög. 
Du måste därför spara utanför banksystemet.

spargris guldpengar

Men börsen då?

Börsen bullmarket

Ja absolut. Att investera sin valuta på börsen är en viktig del i allt detta. Man ska dock komma ihåg att börsen inte är en värdebevarare. 

Det är en spekulativ investering, och även om den i de flesta fall ger mycket bra återkastning över tid så är det inget skydd mot värdeförlust på dina sparpengar. 

Faktum är att börsen ska ses som ett sätt att tjäna pengar, medan värdehållare är ett sätt att skydda dina sparpengar. I bästa fall kan dessa två kombineras för maximal utdelning.

Detta ändrar dock inte så mycket. De flesta storbanker i Sverige idag har dåliga platformar för börshandel, och du gör bäst att hålla dig borta från dom.

Om du känner dig lurad av det giriga banksystemet så gör du bäst i att ta avstånd från det. 

Det finns massor med nya nischbanker som är specialiserade på börshandel. Eller billiga fondrobotar för den som inte orkar sätta sig in i börsen.

Ju mindre sparpengar du har på banken, desto mindre kan bankerna låna ut. Det ger dom mindre makt i samhället, och förhoppningsvis mer humana sparformer. 

Ditt nya livsmål - Skydda värde

värdebevarare skyddar värde

Så vad kan vi dra för slutsatser av allt detta? 

Jo, gör ditt nya livsmål till att skydda värde. Det är enkelt, roligt och enormt viktigt. 

Tänk dig att du jobbar hårt och sparar i 35 år. Helt plötsligt inser du att hälften av värdet på dina sparpengar har försvunnit. 

Du inser att du lika gärna hade kunnat stanna hemma under halva tiden. Du har slösat en massa tid och hårt arbete. 

Om du verkligen värderar vad du gör, så bör du också värdera värdebevarare över allt annat.

Byt dina sparpengar mot mark och ädelmetaller. Guld och silver passar utmärkt som ett månadssparande. Något du kan köpa lite oftare. 

Vid en tidpunkt kan du sälja av en del guld för att köpa hus, mark och andra investeringar som kan hjälpa dig till ett ekonomiskt tryggt liv. 

På Folkets Pengar kan du lära dig mer om hur du kan köpa värdehållare på bästa sätt, och se till att dina sparpengar faktiskt sparar vad du har jobbat för. 

Hoppas vi hörs snart igen!

Grattis, du är klar med denna lektion

I den här lektionen har du lärt dig mer om värdebevarare och varför dessa är så viktiga för ditt sparande. Du har också lärt dig om inflation och hur de påverkar allt du jobbat hårt för

Vi behöver
din hjälp

Goda råd är dyra, men vi jobbar gratis. Vill du ge oss en hjälpande hand, stödja vänner och familj eller kanske till och med donera en slant?

Som tur är finns det massor du kan göra, klicka vidare för att se alla alternativ. Tack på förhand! 

Rulla till toppen